Home‎ > ‎

Aankondigingen

GroenLinks Deventer reikt groen lintje uit aan WorpWegWerp-vrij

Geplaatst 22 jan. 2018 10:47 door Patrick Bauwens

Een Groen Lintje is een onderscheiding voor mensen, groepen of bedrijven die zich bijzonder inzetten op het gebied van duurzaamheid in Deventer. 
GroenLinks Deventer wil dromers, denkers en doeners voor een groen en duurzaam Deventer graag in het zonnetje zetten!

Daarom deed GroenLinks Deventer op 28 december een oproep op de internet- en facebookpagina om personen of organisaties te nomineren. Het is leuk om te zien hoeveel Deventenaren bezig zijn met een groene en duurzame leefomgeving.

De jury van GroenLinks Deventer heeft de vier voorgedragen partijen op drie criteria bekeken:
  groen/duurzaamheid/milieu, voorbeeldfunctie en effectiviteit. 
De winnaar van het groene lintje 2018 is WorpWegwerpVrijDeze werkgroep werd twee maal genomineerd met de motivatie: “Deze mensen laten zien dat je in je directe omgeving een verschil kan maken! Ze stropen letterlijk de mouwen op om de omgeving van de IJssel schoner te maken.”

De werkgroep WorpWegWerp-vrij is ontstaan uit onvrede over de door zwerfvuil vervuilde IJsselstrandjes. Een groep betrokken Worpbewoners heeft zich verenigd in deze werkgroep en stelt zichzelf tot doel het schoonmaken en –houden van de leefomgeving van ‘de Worp’.
 

Door hun acties - en de publiciteit die ze ermee zoeken -
 zorgen ze ook voor een bewustwording over de omgeving. Zo hopen ze recreanten, bedrijven en instanties aan te zetten tot ander gedrag. Hoe minder afval en plastic er in de natuur gedumpt wordt, hoe beter. De werkgroep werkt met veel plezier en gedrevenheid en vinden het een sport om met zo weinig mogelijk geld resultaat te bereiken.

Het Groene Lintje is op 15 januari 2018 door bestuursleden Judith Bakker en Arco Verhoeven samen met fractievoorzitter Tjeerd van der Meulen uitgereikt aan de trotse werkgroepleden Jan Barwegen, Anneke Fort en Harry Joling.

Hanze-schoonmaak

Geplaatst 7 apr. 2016 10:22 door WorpWegWerpVrij Deventer

Toen de Deventer Schoonfamilie ons vroeg of we op 5 maart mee wilden doen aan de Hanze-schoonmaak zeiden wij natuurlijk ja. Op die dag werd in verschillende steden langs de IJssel het zwerfvuil van de oevers geraapt. Normaliter beginnen we pas in april met onze maandelijkse schoonmaakacties, maar voor zo'n goed initiatief wilden we wel een uitzondering maken. Vrijwilligers van Greenpeace zou de oevers aan de stadskant doen, wij namen de strandjes bij de Worp voor onze rekening.

De dag begon wat somber, maar toen we 14 man/vrouw sterk eenmaal aan het rapen waren, brak de zon langzaam door en tegen de tijd dat we met 7 volle vuilnisbakken bij het IJsselhotel arriveerden voor een afsluitende kop koffie was het al bijna lente te noemen.

Cambio had ondertussen op de Brink een informatiekraampje neergezet waar we bijpratend met enkele deelnemers van Greenpeace een actieve middag afsloten.

Schoonmaakactie juni

Geplaatst 6 jun. 2015 10:37 door WorpWegWerpVrij Deventer

De hoeveelheid zwerfafval viel deze keer mee, maar toch viel er deze zaterdagochtend nog een hoop op te ruimen.


Tja. Dan kun je je afval netjes in plastic zakken achterlaten, maar die vogels pikken het net zo hard weer open.


De buit is weer binnen. Een goede vangst, maar..... hoe gaan we dit meenemen?

Nieuwe IJsselstrandjes geopend

Geplaatst 5 jul. 2014 05:08 door Patrick Bauwens

De werkzaamheden in het kader van "Ruimte voor de Rivier" zijn nog in volle gang.
Toch is de afgelopen weken alweer druk gebruik gemaakt van de strandjes langs de IJssel.Gelukkig kwamen we tijdens onze maandelijkse schoonmaakactie nog een paar strandjes tegen die wel schoon waren gebleven.


Misschien moeten we de andere strandjes ook maar afsluiten?

Vele handen maken licht werk

Geplaatst 30 mrt. 2014 07:18 door Patrick Bauwens

Vele handen maken licht werk, het is bewezen door Klean Foundation.
Zij maakten afgelopen 28 Februari de oevers van het IJ in Amsterdam schoon
met de hulp van passanten.

Schoonmaakactie IJ-oevers Amsterdam - Klean Foundation

Vuile strandjes en vuil parkeren

Geplaatst 8 sep. 2013 00:17 door Jan Barwegen   [ 9 sep. 2013 09:27 bijgewerkt ]

Het was afgelopen zaterdag opnieuw een grote bende langs de strandjes. Onder de spoorbrug en langs de kribben lagen tientallen kapotgeslagen flessen. Bouwmaterialen van de spoorbrug zijn naar de strandjes gesleept. Er zijn diverse vuurplaatsen gemaakt met daarin opgestookte picknickresten, bierblikjes en ander ongerief. Verspreid over de strandjes en de aanloop er naar toe lag overal papier, plastic en blik. Ook de uitgepakte cadeauresten voor ene Eline lagen er nog. We zijn benieuwd of Eline, Loesje en Deem in oktober gaan meehelpen.

Vuile strandjes en vuil parkeren 2

Geplaatst 8 sep. 2013 00:04 door Jan Barwegen   [ 9 sep. 2013 09:33 bijgewerkt ]

Toen wij gisteren tegen 11.30 uur klaar waren met de maandelijkse ronde ivm worpwegwerpvrij kwamen we uit bij het IJsselhotel. Daar bleek dat er tientallen auto's geparkeerd stonden in het park direct evenwijdig aan de parkeerstrip die daarvoor bedoeld is. Die strip en de Bolwerksweg stonden echter vol en mensen hadden gezien dat je ter hoogte van het IJsselhotel het park in kunt rijden. Het wandelpad is daar zo breed dat er een auto langs kan (denk aan Talamini, groenvoorziening en hulpverleningsdiensten). Er stonden  tenminste 30 auto's en toen wij er wat van zeiden gingen een aantal mensen een andere plek zoeken. Het bleef echter aanrijden. We hebben contact gezocht met gemeente en politie.

Team Toezicht heeft direct actie ondernomen. Ze zijn eerst gaan praten met de organisatoren van een evenement bij de muziekkoepel. Vervolgens heeft een team toezichthouders 29 bekeuringen uitgeschreven. 

Fout parkeren en fout picknicken horen wat ons betreft bij hetzelfde fenomeen: gemakzucht en de houding van wie maakt me wat. Gisteren ook weer gehoord: er staan al auto's dus het mag. Voor vuilnis hoor je hetzelfde het is al een bende dus mijn bende kan er nog wel bij. En je komt er vaak nog mee weg ook. Een auto heeft gelukkig nog een kenteken, vuilnis vaak niet.

"Rotzooi" - Artikel in De Stentor

Geplaatst 16 aug. 2013 12:59 door Patrick Bauwens

Bron: De Stentor - 13 Augustus 2013

Deventer op Stelten

Geplaatst 7 jul. 2013 00:35 door Jan Barwegen   [ 7 jul. 2013 00:38 bijgewerkt ]

Zaterdag 6 juli. We hebben ons ingeschreven voor vier duurzame fort kruiwagens. Kunnen we rammelende kliko's thuis laten. Met dank aan Harry, Jan, Patrick en Wim en natuurlijk de initiatiefnemers Sommerdijk en Hibma en de sponsor Van Wijnen

De oogst van juni

Geplaatst 1 jun. 2013 04:50 door Jan Barwegen   [ 1 jun. 2013 04:51 bijgewerkt ]

Zaterdag 1 juni was er weer de maandelijkse prikactie. 
We vonden minder vuil langs park en ijsselstrandjes dan anders. We hopen dat het komt door de aandacht die wij vragen, maar we denken dat het ook komt door het kille weer, het hoge water en de inzet van Cambio.
Na afloop koffie bij het Ijsselhotel, een van onze sponsors.

1-10 of 41