Home‎ > ‎Aankondigingen‎ > ‎

Wetenschappelijk Verantwoord Experiment

Geplaatst 15 sep. 2010 12:12 door Patrick Bauwens

Tijdens onze aanwezigheid op het Wervelend Worp Weekend op 11 September hebben we de mogelijkheid gezien een paar stellingen die we het afgelopen jaar tijdens onze activiteiten hebben verzameld eens uit te testen.

Sinds op de IJsselstrandjes rode afvalbakken zijn geplaatst hebben verschillende mensen zich afgevraagd waarom de deksels hiervan altijd open staan. Die deksels zitten er toch niet voor niets op? Die horen dicht!

Wij hebben dus op 11 September naast ons kraampje twee rode afvalbakken gezet. Eén met het deksel open, één met het deksel dicht. In de voormiddag al hebben we beide bakken moeten omwisselen, omdat er in de open bak geen koffiebekertje meer bij kon. De dichte bak was nog niet eens voor een kwart vol.

Conclusie:
Een open afvalbak nodigt meer uit om er je afval in te gooien, zodat dit afval niet op onze strandjes terecht komt. Zodoende.


Veder hebben wij via de 'voor'- en 'na'-bakjes in onze kraam één van onze fundamentele doelstellingen getest. Als blikvanger hadden we die dag twee bakjes met een stukje IJsselstrand bij ons. Eén naast zand voorzien van blikjes, plastic, snoeppapiertjes, sigarettenpeuken (voor) en de andere voorzien van gras, steentjes, het gebruikelijke natuurlijke spul (na).
Aan het einde van de dag bleek er in de 'voor'-bak een koffiebekertje te liggen. En die hadden wij er die ochtend echt niet in gelegd!
Conclusie:
Afval trekt afval aan: als er ergens al vuilnis ligt is de kans groot dat mensen er nog meer troep bij gooien.
Dit betekent ook dat, als we zo nu en dan de strandjes een schoonmaakbeurt geven, het steeds makkelijker wordt ze ook schoon te houden.


Het was weer een leerzame dag.

Comments