Nieuwsarchief 2010

Laatste opruimactie 2010

10 okt. 2010

Het zit er voor dit jaar weer op. De WorpWegWerp-vrij houdt een winterstop. De IJsselstrandjes zijn deze maanden niet meer zo in trek bij de zonaanbidders en barbequeërs, dus hoeft daar ook niet zoveel afval opgeruimd te worden.

Toch hebben we deze zaterdag nog zeker 3 afvalbakken kunnen vullen met vuil dat op andere plekken rond de Hoven rondzwierf.

Komend voorjaar is onze eerste maandelijkse opruimactie op zaterdag 2 april, start om 10:00. We hopen dat jullie gedurende de winter zelf jullie afval een beetje in de gaten houden.

Wetenschappelijk Verantwoord Experiment

15 sep. 2010

Tijdens onze aanwezigheid op het Wervelend Worp Weekend op 11 September hebben we de mogelijkheid gezien een paar stellingen die we het afgelopen jaar tijdens onze activiteiten hebben verzameld eens uit te testen.

Sinds op de IJsselstrandjes rode afvalbakken zijn geplaatst hebben verschillende mensen zich afgevraagd waarom de deksels hiervan altijd open staan. Die deksels zitten er toch niet voor niets op? Die horen dicht!

Wij hebben dus op 11 September naast ons kraampje twee rode afvalbakken gezet. Eén met het deksel open, één met het deksel dicht. In de voormiddag al hebben we beide bakken moeten omwisselen, omdat er in de open bak geen koffiebekertje meer bij kon. De dichte bak was nog niet eens voor een kwart vol.

Conclusie:

Een open afvalbak nodigt meer uit om er je afval in te gooien, zodat dit afval niet op onze strandjes terecht komt. Zodoende.

Veder hebben wij via de 'voor'- en 'na'-bakjes in onze kraam één van onze fundamentele doelstellingen getest. Als blikvanger hadden we die dag twee bakjes met een stukje IJsselstrand bij ons. Eén naast zand voorzien van blikjes, plastic, snoeppapiertjes, sigarettenpeuken (voor) en de andere voorzien van gras, steentjes, het gebruikelijke natuurlijke spul (na).

Aan het einde van de dag bleek er in de 'voor'-bak een koffiebekertje te liggen. En die hadden wij er die ochtend echt niet in gelegd!

Conclusie:

Afval trekt afval aan: als er ergens al vuilnis ligt is de kans groot dat mensen er nog meer troep bij gooien.

Dit betekent ook dat, als we zo nu en dan de strandjes een schoonmaakbeurt geven, het steeds makkelijker wordt ze ook schoon te houden.


Het was weer een leerzame dag.

WorpWegWerp-vrij op het Wervelend Worp Weekend

15 sep. 2010

De organisatie van het Wervelend Worp Weekend had het niet beter kunnen plannen. De omringende dagen regenachtig, maar op zaterdag 11 September een prachtig zonnige dag, perfect om met de hele wijk in het Worp-plantsoen door te brengen. Rondom een kiosk met live optredens een lint met kraampjes waarin de verenigingen en werkgroepen van de Hoven zich konden presenteren. En wij waren er ook bij.

We bleken al redelijk bekend te zijn in de wijk. Veel positieve reacties, zelfs een paar toezeggingen om komend jaar mee te gaan helpen schoonmaken en een paar keer de vraag of die handige grijpers om het vuil mee op te rapen te koop zijn. Wij hebben de grijpers en afvalzakringen ook maar te leen van de Deventer Schoon Familie, dus mocht je op zoek zijn naar een eigen grijper, ze schijnen te koop te zijn bij o.a. Leen Bakker, Euroshopper en winkels met zorgartikelen.

Naast de grijpers en de draagringen voor de afvalzakken hadden we ons kraampje verder ingericht met foto's van onze opruimactiviteiten in het afgelopen jaar. Vooral de foto van de opruimmiddag met de Hovenschool trok veel bekijks. Veel kinderen hebben zichzelf terug herkend en wij konden genieten van hun verhalen over die middag.

Ook veel leuke reacties over onze 'voor'- en 'na'-bak, waarin we stukjes IJsselstrand hebben nagebouwd voor- en nadat wij er met ons team langs zijn geweest: in de ene zand met blikjes, plastic, snoeppapiertjes en sigarettenpeuken en in de andere .. tja .. alleen wat zand, gras, steentjes. Sommigen van de bezoekers vonder het 'voor'-bakje er overigens gezelliger uitzien. Klinkt als een actiepunt voor het komende jaar...

Omdat we ook onze knalgele hesjes bij ons hadden en omdat het terrein aan het einde van de dag, zoals het een festivalterrein betaamt, wel een opruimbeurt kon gebruiken (van wie was die poepluier?!) hebben een aantal mede-Worp-bewoners de grijpers en afvalzakringen eens uit kunnen proberen. Onze dank hiervoor! Wij kunnen het ook niet helemaal alleen.

Deventer Nu over WorpWegWerp-vrij

2 mei 2010

Hovenschool aan de slag met zwerfafval

Zaterdag 3 april gaf de WorpWegWerkvrij in de stromende regen de aftrap voor een afvalvrije Worp. Een groep bewoners is het achtergelaten zwerfafval (vooral op de strandjes langs de IJssel) beu en is vastbesloten om minimaal een keer per maand zelf te gaan opruimen. Daarmee wordt de Worp schoner én geven ze het goede voorbeeld.

Ondanks de regen die met bakken uit de hemel kwam, is een flinke groep bewoners met grijpers, containers en vuilniszakken (beschikbaar gesteld door de Deventer Schoon Familie) de wijk ingegaan en heeft heel veel zwerfafval verzameld.

Jong geleerd is oud gedaan

De Hovenschool is altijd actief in de wijk als het gaat om opruimen. Ze zijn actief lid van de Deventer Schoon Familie, doen elk jaar mee met de bladactie (en hebben die ook al regelmatig gewonnen) en doen ook mee met schoonmaakacties.

Schoonmaken in de wijk

Leerlingen van groep 7 – onder begeleiding van een aantal vrijwilligers van de Werkgroep WorpWegWerp-vrij – volgen vrijdag 16 april dit goede voorbeeld op en gaan met grijpers en vuilniszakken de wijk in om schoon te maken.

Harry Joling van de WorpWegWerpvrij is blij met de actieve houding van de school: "Het is geweldig dat de Hovenschool zo betrokken is. De kinderen leren dat ze zelf ook verantwoordelijk zijn voor hun wijk."


Zaterdag 24 april komt de bewonersgroep weer in actie. Meedoen? Neem contact met ons op.


 (Bron: Deventer nu - jaargang 20 week 15, 14 april 2010 - http://www.deventer.nl/deventernu)

Hovenschool gaat ook voor een schone Worp

2 mei 2010

Deventer 16 april 2010

Vanmiddag was de Hovenschool druk bezig op de Worp, met de strandjes schoon te maken. Als je tussen half 2 en half 3 op de Wilhelminabrug reed, kon je ze al van verre zien. Hun felle lichtgevende veiligheidsvestjes en de grote rode kliko’s trokken de aandacht.

De aanleiding ontstond doordat de "WorpWegWerp-vrij"-groep samenwerking gezocht had met de Hovenschool.  Deze vrijwilligersgroep heeft als doel om maandelijks de Worp schoon te maken met daarnaast nog eens extra grote schoonmaakacties te houden na een Stads A-evenement. Zij zoeken daarin zo veel mogelijk samenwerking om zo veel mogelijk helpende handjes te krijgen en hun activiteiten zo low-budget te houden.

30 kinderen en een aantal begeleiders stonden om 1 uur al klaar op het schoolplein, gewapend in het vestje van "WorpWegWerp-vrij" en de knijpers en kliko’s in de hand van "De Deventer Schoon Familie".  Al zwerfvuilgrijpend liep de groep naar de IJsselstrandjes, namen vervolgens de hele waterkant onder handen en liepen terug met 6 overvolle kliko’s.

Het prachtige weer zorgde ervoor dat het een feestje werd voor de kinderen en hun de begeleider. Harry Joling, voorzitter van "WorpWegWerp-vrij" was enthousiast over het resultaat. De strandjes liggen er weer netjes en schoon bij, de kinderen hebben zich uit kunnen leven op jacht naar zwerfafval en iedereen heeft kunnen genieten van het mooie weer.

Deze actie laat zien hoe succesvol samenwerking tussen een aantal partijen kan zijn.

De Stentor over de WorpWegWerp-vrij startactie

2 mei 2010

De Stentor plaatste op 6 april het volgende artikel over onze start-actie van 3 april in hun krant.

Het geeft mooi het verloop van de middag weer. Het enige wat nog toe te voegen is dat het Blijbedrijf ons door de regenachtige middag heen geholpen heeft.

(Bron: De Stentor - dinsdag 6 april 2010)

WorpWegWerp-vrij startactie

9 apr. 2010

Met een grote groep mensen zijn de Worp en de strandjes aan de IJssel op 3 april verlost van tientallen kilo's zwerfafval. Het was zwaar, het was regenachtig, maar het was wel gezellig.

En gelukkig was er aan het eind koffie met Paashapjes.

Stichting IJssellandschap wil graag meehelpen!

21 feb. 2010

Op vrijdag 19 februari brachten Boudewijn en Harry een bezoek aan Gerben Visser van de Stichting IJssellandschap.

In een open gesprek waarin Gerben liet zien waar de stichting voor staat en hoe zij handelt en waarin Harry en Boudewijn hun plannen en ideeën met hem deelden, kwam er snel het idee om in ieder geval tijdens de grote Zomer-acties me te helpen in praktische zin bij het schoonhouden van de uiterwaarden en directe omgeving. Maar ook het idee van samenwerking met Gemeente en Cambio werd omarmd!

Een eerste gezamenlijke start met de Stichting IJsselandschap vindt plaats op 3 april! Zij willen graag meehelpen om deze start tot een succes te maken.

Nader overleg over hoe een en ander in te vullen volgt zeer binnenkort.

We houden jullie op de hoogte!

Het IJsselhotel participeert in WorpWegWerp-vrij

13 feb. 2010 (21 feb. 2010 bijgewerkt)

Vrijdag 12 februari hebben Boudewijn en Harry van de werkgroep een positief gesprek gehad met de manager van het IJsselhotel. Hij is graag bereid om mee te helpen de directe omgeving van ‘zijn’ hotel schoon te houden. Een nieuwtje was dat de vieze gele zeecontainer en omliggend afval van het hotel binnenkort wordt vervangen door een heuse ‘schuur’ in de stijl van het hotel. Een hele verbetering voor iedereen en niet in de laatste plaats voor het hotel zelf!

Op onze vraag of het IJsselhotel bereid is om ‘in natura’ te sponsoren tijdens onze grote publieks-acties in de zomer wordt onmiddellijk en volmondig ‘ja’ gezegd en zal het hotel, de mensen die meegeholpen hebben, voorzien van een consumptie. Het is de manager van het IJsselhotel er alles aan gelegen om zijn betrokkenheid met de Hoven te laten voelen.